Chelsea vs. Arsenal – Vem har starkast motivation?

Stamford Bridge
På lördag får vi svar på om tätstriden blir än tätare eller om Chelsea drygar ut sin ledning.
Foto: Andrew

Lördag 22 mars drabbar Chelsea och Arsenal samman på Stamford Bridge. Mycket står på spel i en match som troligen är en av de mest avgörande i kampen om Premier League-bucklan. Båda lag går givetvis för seger, men har med sig helt olika drivkrafter i bagaget efter senaste tidens resultat.

Kampen i Premier League hårdnar allt mer och med bara åtta matcher kvar för Chelsea och nio för Arsenal kommer lördagens London-derby att vara en av de avgörande faktorerna för att kunna se vartåt det barkar för de båda kombattanterna. Frågan är bara vilket lag som just i dagsläget har bästa mentala förutsättningarna för avancemang.

Striden är överlag tät i toppen och Chelsea har en match mer spelad än de två närmast jagande konkurrenterna Liverpool och Arsenal som nått upp i 29 matcher var. Manchester City ligger fyra och har bara hunnit med 27 matcher i sitt späckade schema.

Chelsea kommer givetvis stärkta av att inneha serieledningen och kommer att satsa på att dryga ut sitt försprång till de frenetiskt jagande konkurrenterna ännu mer. Andra faktorer som spelar in är det enkla i att Mourinho åter leder laget och bara det har varit en faktor i sig för spelarna att återfå självförtroende efter de senaste årens knackigare resultat sedan Mourinho lämnade första gången.

Man har också ett färskt avancemang i Champions League i ryggen efter att man på tisdagskvällen slagit ut Galatasaray vilket också en moralhöjare som kommer få spelarna att gå in mot Arsenal med självförtroende.

För Arsenals del har man allt att vinna och ingenting att förlora. Tio år efter den suveräna, obesegrade säsongen 2003/2004 (då Fredrik Ljungberg för övrigt var given i laget) har man fortfarande inte lyckats återta bucklan. I år har man dock, säkerligen en del beroende på Manchester Uniteds ostabila nystart under David Moyes, verkat få upp en ny tro på att alla lag går att rubba, ett nytt självförtroende. Chelseas Frank Lampard är inne på liknande tankar då han under onsdagen menade på att man inte kan förlita sig på att Arsenals brist på vinnarkultur ska få dem att darra utan måste ta dem som en stark segerkandidat och inte underskatta spelarnas kvaliteter.

Det stora frågetecknet är egentligen hur pass mycket uttåget ur Champions League förra veckan har påverkat laget och i vilken riktning. Förvisso ställdes man mot ett av världens bästa lag i Bayern München, men givetvis är det aldrig roligt att åka ur turneringen. Det behöver dock inte betyda något negativt i fråga om lördagens derby. I och med förlusten mot Bayern kan man nu lägga fullt fokus på ligaspelet och vill säkert visa upp att man minsann inte är några slagpåsar och börja en vinnande trend igen.

Ett oavgjort resultat skulle inte gynna något av lagen och kan vara ödesdigert för den fortsatta kampen om slutsegern. Chelsea behöver som sagt fortsatt behålla sin ledning och se till att hålla främst City med sina tre färre spelade matcher bakom sig, medan Arsenal måste plocka in poäng för att kunna vara fortsatt med i racet. Förvänta er därför en relativt öppen match där båda lag försöker att gå för seger. Att det dessutom är ett derby höjer givetvis också moralen i båda läger.

För den som vill känna av pulsen lite extra i helgens derby går det som alltid att lägga ett bet och satsa en slant på flera sätt. Följ länken för mer info och andra förutsättningar i Premier League.

Med ovanstående lilla genomgång av de mentala förutsättningarna har ni säkert bildat er en än större uppfattning om vad som komma skall när ett av vårens hetaste derbyn ska utkämpas.