Hockey – Lite spänning runt sträcken

Både Elitserien och Hockeyallsvenskan har dryga 10 matcher kvar i serielunken, då brukar det vara hård strid runt alla streck, slutspel, kval upp och ned men i år ser det lugnare ut än på länge.

De 8 första som kommer att spela slutspel i Elitserien har egentligen varit klara en längre tid, nu finns alltid chansen att en stark sprut eller en rejäl svacka kan ge ändringar i tabellen, eller rättare sagt den chansen fanns för ett antal omgångar sedan, nu är det 13 poäng mellan 8an Brynäs och 9an Växjö med 11 omgångar kvar så det är helt klart.

Det nedre sträcket, kvalstrecket, kan eventuellt ge lite spänning, det skiljer hela 10 poängen mellan 10an AIK och 11an Rögle men dessa två möter varandra nästa omgång och skulle Rögle vinna så finns det en liten möjlighet för dem att hinna ikapp AIK.

Hockeyallsvenskan har hela 4 streck som det slåss för att ligga på rätt sida om, topp-3 är direkt klara för kval upp till Elitserien, lag 4-7 spelar en kort utslagningsserie där vinnaren får chansen på en elitserieplats. Generellt brukar inte det laget ha så mycket att säga till om i kvalserien men det finns ibland undantag, i fjol säkrade Rögle en topp-7 placering i sista omgången, vann sedan förkvalet och gick hela vägen upp till Elitserien.

Sista strecket är för att hålla sig kvar i allsvenskan, eller slippa kvala för att hålla sig kvar i 2-serien i hockeysverige. De två sista, lag 13-14, måste slåss för sin överlevnad mot division 1 lag som vill upp i systemet.

Med 10 omgångar kvar för de flesta är topp-2 klara och 3an Karlskoga har ett 7-poängs övertag mot 4an Djurgården, visst kan Djurgården gå ikapp med bra spel men det blir svårt, sedan har även Karlskoga en ”extrapoäng” pga betydligt bättre målskillnad.

Ingenting kan rädda Karlskrona från kvalserien mot div-1 lagen men Almtuna har fortfarande chans om det kan ta in 4 eller 5 poäng på Tingsryd eller Asplöven, de har även bättre målskillnad gentemot konkurrenterna.

Så bedrövligt nog så är det helt avgjort eller i alla fall nästan avgjort runt 4 av de 5 strecken i de två högsta ligorna i hockeysverige. Den enda egentliga spänningen ligger på topp-7 i allsvenskan, Örebro ligger 6a med 69 poäng och ett bra driv i spelet (Conny Strömberg-effekt!?), de känns klara, Mora är på 7e plats men har tappat stinget den sista tiden, med bara 2 poäng före Oskarshamn så har vi en riktig fajt de sista omgångarna, eventuellt kan Malmö ge sig in i striden men troligtvis inte, hela 7 poäng upp till Mora och ett uruselt spel på slutet ger inga sådana vibrationer.

Det känns som att vi kunde hoppa över de sista 10 omgångarna och börja med slutspel och kval nu med en gång, har det varit så här ojämt så länge vi haft just detta spel och kvalsystem, känns inte så !!