Osportsligt uppträdande – I häcklöpning

Det är sällan som en häcklöpare drar till sig riktigt stora rubriker. Men det var vad som skedde under friidrotts-EM under sommaren 2014. En händelse som började med ett glädjerus och segerfirande slutade i debatter kring osportsligt uppträdande och en indragen guldmedalj.

Allt började när Mahiedine Mekhissi-Benabbad krossade allt motstånd på 3000 m hinder. Fransmannen närmade sig mållinjen och i ren eufori slet han av sig tröjan, viftade med den och eldade på publiken. En syn som är betydligt vanligare i fotboll än i hinderlöpning. Enligt vissa rykten hade han även sagt något i stil med att han ville vara som Zlatan. Tanken kanske var god men redan här kommer första frågan – Är det osportsligt att dra av sig tröjan inom friidrott innan man gått i mål? När han sprang omkring och firade efter att han gått i mål var funktionärerna nämligen framme och gav honom ett gult kort. Detta på grund av osportsligt uppträdande. Troligtvis brydde sig inte Mekhissi-Benabbad speciellt mycket om detta, guldet var ju ändå hans – än så länge.

Enligt reglerna i löpning måste nämligen nummerlappen vara väl synlig när man går i mål. Det var den ju knappast i detta fall så egentligen skulle löparen blivit diskad exakt efter målgång. Men det blev han inte – något som den spanska tävlingsledningen uppmärksammade och la in en protest. Även detta handlande har diskuterats kraftigt då många anser att det var osportsligt av ledningen att klaga då ”firandet” inte påverkade någon annan löpare.

Då tävlingsledningen insett sitt misstag (att de inte följt reglerna exakt) var de tvungna att stryka Mekhissi-Benabbad som vinnare. Han hade uppenbarligen inte följt reglerna. Regelmässigt helt rätt men vissa vill mena att även detta agerande var osportsligt.

Med vinnaren borta skulle alltså silvermedaljören få gå fram och få guld. Ett guld som han själv inte ansåg att han förstjänade utan att hans landsman istället borde ha fått. För att markera detta gick han ut till media och sa att han skulle vägra ta emot guldmedaljen. Han ändrade sig men gjorde ändå en symbolisk gest när han tog emot medaljen och därefter snabbt klev ned och ställde sig på silverplatsen. En markering att det var där han egentligen hörde hemma. Även hans agerande har debatterats gällande om det var sportsligt eller inte. Ska man vägra ta emot medaljer om man anser att tävlingsledningen gjort fel? Även om de följt reglerna?

Osportsligt eller inte – avgör själv.