Redan avgjort …

Jaha, så då var kvalet till elitserien i hockey redan avgjort, jag var säker på att det skulle bli en tajt och super spännande historia där det skulle gå hela vägen till sista rundan innan det var helt klart med vilka två av kvallagen som skulle spela elitseriehockey nästa år – så fel man fick då!

Örebro och Leksand har kört över motståndet och redan vid omgång åtta av tio är det nu klart att dessa två hoppar upp en division, Örebro var till och med klara efter omgång sju och det var endast en minimal teoretisk chans att Leksand skulle missa en uppgång till den översta ligan för hockey i Sverige.

Annars var faktiskt Södertälje en besvikelse, de har varit stadig i sitt spel och var klar för kvalserien på ett tidigt stadium, men så verkar det vara varje år, något av lagen som imponerat i Allsvenskan tappar helt spelet när kvalserien sätter igång. Hur Timrå ska klara sig i Hockeyallsvenskan kan man fundera på, ok, inte så att de hamnar i botten men med en så pass dålig ekonomi redan i Elitserien bådar inte gott för några stora värvningar när så pass mycket tv-reklam pengar nu försvinner.

Just ett seriespel för att avgöra ett kav eller mästerskap har sina stora fördelar, eftersom alla möter alla så är det av yttersta vikt att även motståndarens resultat går ”rätt väg” och det öppnar för många olika scenarion under serien gång, kul och spännande.

Men den stora nackdelen med en serie visades med all tydlighet detta år, allting 100% klart när hela 20% av serien återstår, även hur intressant ett seriespel kan vara så fördrar jag att spelet om SM guldet avgörs i interna matchserien mellan två lag, det borgar för spänning hela vägen, ingenting är avgjort innan den absolut sista matchen har spelats.