Så upptäcktes spelfusket i Svenska Basketligan

Riggade matcher, mutade domare och lagspelare som satsar pengar på egna matcher förekommer då och då. Detta både i Sverige och i andra länder. En av de spelskandaler som uppdagades 2014 var den inom svenska Basketligan. Men vad var det som avgjorde att Svenska Spel fick upp ögonen för detta?

  1. För mycket vinst

Oavsett vilken sport det handlar om och oavsett om det är spel på mindre ligor eller VM så går ca 70-80% tillbaka till spelarna. Även om det bara är favoriter som vinner så finns det alltid några som spelar på skrällagen. Dessutom är oddsen uträknade för att just ge tillbaka denna summa till spelarna. Men under två säsonger i basketligan låg återbetalningsgraden på kring 100%. Detta under 2011/2012 samt 2012/2013. Om det enbart varit detta som varit en varningslampa kan Svenska Spel kunnat hitta problemet i att de satt felaktiga odds. Men det skulle visa sig att det bara var en av flera faktorer som pekade på att något inte var som det skulle.

  1. Många spel på samma summa

Människor spelar för olika summor och fördelningen brukar även den följa ett visst mönster. Men på ett visst antal basketmatcher var det ovanligt många satsningar på 500kr. Dessa låg även med bara någon sekunds mellanrum vilket till största sannolikhet betydde att en person spelat flera gånger med samma insats. Detta eftersom man på den tiden kunde spela för maximalt 500kr utan att legitimera sig.

  1. Vinstuthämtning

Den som vinner en stor summa pengar brukar vanligtvis hämta ut dessa mycket snabbt. Det är ytterst få som väntar veckor innan man hämtar ut flera tusen kronor i vinst. Att vinstuthämtningen inte skett direkt efteråt var även det en varningsklocka och troligtvis något som spelarna gjorde för att de trodde att detta skulle försvåra kontrollen från Svenska Spel. Men det blev precis motsatt effekt.

  1. Domarna

De matcher där de ovan nämnda faktorerna sammanföll var på alla på matcher där en av tre speciella domare var med och dömde.

Detta gjorde att presstalesmannen för Svenska Spel gick ut med att de var säkra på att spelfusk hade genomförts under dessa säsonger.