Soa Palelei vs Nikita Krylov – den sämsta matchen på UFC 164

När ryssen Nikita Krylov (15-3) blev kontrakterad med den amerikanska organisationen Ultimate Fighting Championship (UFC) sa man att han var obesegrad. Efter att kontraktet var påskrivet kom det snart fram att han inte alls hade en fläckfri meritlista utan istället hade förlorat vid två tillfällen. Det stämde dock att han aldrig blivit knockad eftersom båda förluster kommit via submission. Båda gånger via en strypning som kallas för en armtirangel.

Tungviktaren Soa Palelei (19-3) hade gjort en match i UFC på UFC 79 – Nemesis men det slutade med förlust och att han förlorade sitt kontrakt. Detta var för tiden ovanligt eftersom man brukar få mer än ett tillfälle att försöka göra ett intryck på dem som bestämmer i organisationen. Men istället för att deppa valde australiensaren att fortsätta att gå matcher med sikte att kunde återvända till den världsledande MMA-organisationen. Det tog honom 11 matcher varav tio av dem slutade med seger för att han åter skulle bli inbjuden.

Den tredje matchen på UFC 164, sammandrag från de andra matcherna hittar du här, blev den mellan Krylov och Palelei och förväntningar på tungviktarna var höga. Som alltid hoppas fansen på en match ska avslutas antingen via knockout eller via submission. När det kommer till tungviktare brukar de få sin önskan uppfylld. Det önskemålet blev uppfyllt då domaren stoppade matchen efter 1 minut och 34 sekunder i tredje ronden då Krylov inte försvarade sig på ett tillräckligt effektiv och intelligent vis

Men fansen hade ingen större anledning att vara nöjda trots det. För det var två oerhört trötta fighters som på inget sätt visade att de hade med världseliten att göra. Det var slarvigt, det gick sakta och det var otekniskt.

Under presskonferensen efter galan var den samlade pressen överens om att matchen utan tvekan var den sämsta under hela galan. UFC:s vd Dana White har för vana att ta sina anställda i försvar men denna gång kunde inte ens han hålla minen. Han sa kort och gott att pressen inte ville veta vad han egentligen tyckte. Han valde dock att tillägga att han förväntar sig mer av fighters som går match i UFC, att de ska ha bättre kondition och en högre lägstanivå.

Efter matchen menade Palelei att hans insats påverkades starkt av att han ådragit sig en skada i förberedelserna inför matchen. Han kommer i sitt nästa framträdande få visa om det stämmer eller inte. Om Krylov får ytterligare en chans, eller möter samma öde som Palelei gjorde efter sin förlust i UFC, återstår att se.