Vissa gör allt för fotbollen

Vad skulle du göra för att få se en riktigt bra och spännande fotbollsmatch? Betala dyra pengar, springa naken på stan eller ta hand om städningen ett helt år hemma i villan?

Hur mycket man är villig att offra är olika beroende på hur mycket fotbollsfantast man är. Att belåna sitt hus är det få som är villiga att göra men det var vad en irländsk supporter gjorde inför VM-kvalmatchen mellan Sverige och Irland.  Till råge på allt fick han se sitt land förlora.

Belånade huset för en enda match

Det var den 6:e september 2013 som Sverige spelade en extremt viktig match mot Irland. Det irländska landslaget var tvunget att minst spela oavgjort för att inte bli avhängd i VM-kvalgruppen. Men media och även många inom laget var överrens om att vinst var vad de siktade på för att då ha avgörandet i egna händer.  En match som alltså kunde avgöra framtiden för Irlands VM-spel och det var denna match som supporten David Feeney bestämde sig för att se. Problemet var att han bodde i Australien och där var det inte någon tv-kanal som brydde sig om att sända matchen så Feeney började fundera ut andra lösningar.

Han kontaktade en vän som jobbade med Tv-rättigheter och fick därigenom kontakt med det tyska företaget Kentaro som ägde alla rättigheter kring matchen. Det första budet som han la till företaget var för lågt men samtidigt öppnade Kentaro för fortsatta diskussioner då de sa till Feeney att det var nära och att han bara behövde höja budet lite. Det gjorde han och fick därmed rättigheterna till att sända matcherna i Australien. Förutom denna match köpte han även VM-kvalmatchen mellan England och Ukraina.

Priset är inte officiellt men han säger att han lagt ut tiotusendals dollar på dessa rättigheter och att finansieringen kom genom att belåna sitt hus. Ett mindre genomtänkt beslut kanske vissa tycker och de delar i så fall den åsikten med Feeneys fru som inte tyckte om förslaget från början. Men hon gick med på det efter att han lovat att hon skulle få alla intäkter som rättigheterna gav i Australien.

Hur det gick i matchen? Sverige vann med 2-1. Hur det gick med intäkterna för frun? Det är inte officiellt men kanske blir det hon som blir den stora vinnaren i denna historia.